Care Tips: πως να φροντίσετε τα κοσμήματα σας

Πάντα:

 • Να εφαρμόζετε κρέμες, καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα styling μαλλιών και αρώματα πριν φορέσετε τα κοσμήματα σας.
  Ακόμη και το πλύσιμο το χεριών ή το λούσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού κάτω από τις πέτρες του αγαπημένου σας δαχτυλιδιού ή οι διάφορες χημικές ουσίες να βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των μαργαριταριών σας και άλλων λεπτών ή πορωδών πολύτιμων λίθων όπως το τιρκουάζ.
 • Όταν βγάζετε τα κοσμήματα να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα.
 • Να τα φυλάσσετε σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα, σε ειδικές θήκες ή τυλίξτε σε χαρτί το κάθε κόσμημα ξεχωριστά ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία επιφανειακών σημαδιών.

Ποτέ:

 • Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε σωματικές εργασίες όπως νοικοκυριό, κηπουρική ή αθλητικές δραστηριότητες.
 • Ποτέ μην φέρνετε σε επαφή τα κοσμήματα σας με οικιακά προϊόντα καθαρισμού (πχ. χλωρίνη, κ.α.). 
  Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει ή να αποχρωματίσει τα πολύτιμα μέταλλα – χρυσό, ασήμι και πλατίνα – ενώ ενδέχεται και να βλάψει μερικά χρωματιστά πετράδια.
 • Ποτέ μην φοράτε τα κοσμήματα σε πισίνες με χλώριο ή σε υδρομασάζ

Συμβουλές για καθαρισμό:

 • Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακή βούρτσα, ποτέ αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα, για να αφαιρέσετε βρωμιά ή σωματίδια.
 • Να καθαρίζετε συχνά τα κοσμήματα σας.
  Οι λοσιόν, τα σαπούνια και άλλα καλλυντικά  μεταβάλλουν τις οπτικές ιδιότητες των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων, κάνοντας τα να φαίνονται θαμπά.
 • Τα πολύ λερωμένα κοσμήματα είναι προτιμότερο να καθαρίζονται επαγγελματικά.
 • Καθαρίστε τα κοσμήματα με διαμάντια αλλά και με συνθετικές πέτρες, με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη σε ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και σκουπίστε τα με ένα μαλακό ύφασμα.
 • Ποτέ μην εκθέτετε τα μαργαριταρένια κοσμήματα σε χημικά ή διαλύτες και αποθηκεύστε κάθε κόσμημα σε μια μαλακή θήκη. 
  Τα μαργαριτάρια μπορούν εύκολα να γρατσουνιστούν. Χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως.
 • Μην εκθέτετε πολύτιμους λίθους σε χημικά, διαλύτες ή υπερήχους χωρίς να γνωρίζετε τις ειδικές απαιτήσεις καθαρισμού τους

Συμβουλές για μεγάλη διάρκεια ζωής:

Προσοχή με το φως και τη θερμότητα.
Ακριβώς όπως οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας, το φως και η θερμότητα μπορούν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα και το χρώμα των χρωματιστών πολύτιμων λίθων. Με την πάροδο του χρόνου και σε υπερβολική έκθεση, μπορεί επίσης να εξασθενίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη σε μερικούς πολύτιμους λίθους, όπως ο αμέθυστος και το τοπάζι. Τα μαργαριτάρια και άλλα ευαίσθητα υλικά μπορεί να λευκανθούν κάτω από ακραία έκθεση στο φως. Άλλα πετράδια, ειδικά κεχριμπαρένια, μπορεί να σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου όταν εκτίθενται σε υπερβολικό φως. Η υπερβολική θερμότητα και οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να καταστρέψουν μερικούς πολύτιμους λίθους. Η θερμότητα μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία που οι πολύτιμοι λίθοι χρειάζονται για να διατηρήσουν την ομορφιά τους. Τα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, μπορούν να στεγνώσουν, να σπάσουν και να αποχρωματιστούν. Τα οπάλια μπορούν να γίνουν λευκά ή καφέ, να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρωγμές και να χάσουν την εναλλαγή του χρώματος τους.

Αντιμετωπίστε κάθε κόσμημα σαν να ήταν οικογενειακό κειμήλιο, γιατί κάποια μέρα μπορεί να είναι!

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Shopping cart

close